antiantioedipe

Suomalaisen journalismin Brexit-analyysi EU:n huonointa?

Suomalaisten medioiden Brexit-analyysi on laadultaan kiistatta surkeinta, johon olen törmännyt EU:n alueella.

Toisin kuin mediassa on laajasti väitetty, taloudessa ei tullut "Lehman-hetkeä", vaan FTSE:n puitteissa nähtiin laskupäivä, joka on melkeinpä normaalivaihtelun puitteissa. Mantereella ja Japanissa kurssit reagoivat voimakkaammin, mutta tasoittunevat alkavalla viikolla Lontoon pörssin esimerkin mukaisesti. On toki totta, että Brexit on tappio sekä Iso-Britannian että muun Euroopan taloudelle, mutta varsin lievä sellainen, jos vertaa vaikka yhä jatkuvaan euroaluekriisiin.

Suomalaisia medialähteitä lukemalla päälle käyvä narratiivi on, että ongelmat, jotka johtivat Brexitiin, ovat Iso-Britannian sisäpoliittisia ja yleiseen populistipuolueiden nousuun liittyviä. On kirjoitettu palstakilometrejä kansanlaisten pettymyksen epäoikeudenmukaisesta ja viekkaasta kanavoimisesta EU:iin, suoran kansanäänestyksen heikkouksista, äänestäjien tietämättömyydestä, rasismista ja nurkkakuntaisuudesta.

Kun taas lukee vaikka saksalaisia lehtiä, törmää jatkuvasti analyyseihin, joissa vikaa haetaan myös EU:n rakenteista (demokratiavaje, keskusjohtoisuus) ja komission sekä Saksan ja Ranskan politiikasta (talouden, erityisesti eurokriisin valtavat virheet, kansainvaelluskriisin surkea hoitaminen, hampaattomuus Ukrainan kriisissä).

Varmaa on, että jos Brexit-kriisiä tullaan hoitamaan suomalaisten journalistien analyysin perusteella ja ottein, myös osa EU:n perustajajäsenistä tulee tekemään EU-exitin. Selvää taitaa myös olla, että NATO-jäsenyyden sijasta Suomi tulee katsomaan tässä skenaariossa EU:n katkeraan loppuun asti. Onneksi näyttää siltä, että Keski-Euroopassa alkaa vihdoin ja viimein pääsemään esille pragmaattisempi, vähemmän ideologinen lähestymistapa muuttuneeseen tilanteeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Millaisella otannalla olet tehnyt vertailua Suomen ja muiden EU-maiden osalta?

Niko Sillanpää

Paremmin osaamieni kielten (englanti, saksa, ruotsi) puitteissa, tietty. Noiden puitteissa Ruotsin suhteen hieman vinoutuneesti, eli SvD, DI ja Göteborgs-Posten, koska Aftonbladet, Sydsvenskan, DN ja Expressen ovat lukukelvotonta ideologista kuraa, mikä kyllä vaikuttaa tässä aihepiirissä.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Hienoa että toimit objektiivisesti

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jyllands-Postenia pystyy kyllä ruotsia taitava lukemaan. Se on hyvä julkaisu verrattuna suomalaisiin ja ruotsalaisiin, samoin saksalainen Handelsblatt, jonka Global ilmestyy myös englanniksi.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #10

Kirjoitin täällä sosiologina, että Ruotsissa kytee sisällissota. Jyllands-Posten tuskin luki kirjoitustani, mutta jokin aikaa sen jälkeen lehden pääkirjoituksessa povattiin Ruotsiin sisällissotaa.
http://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE7942276/G...

"Når magten ikke længere kan legitimere sig, står samfund altid i fare for at ende i vold. Det sker i Syrien, men det kan også ske i Sverige med 9, 15 eller 30 mio. indbyggere."

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Uskon, että olet selvillä muun Euroopan mediasta. Mutta mihin perustuu tuo Suomen mediaa koskeva "laajasti väitetty" ja "päälle käyvä narratiivi"?

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa Vastaus kommenttiin #22

Sanojen sisältö jää hämäräksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tänään yksittäinen suomalainen lehtitoimittaja soitti Suomessa asuvalle brittituttavalleni ja tiedusteli hänen suhtautumistaan Brexitiin.

Tuttavani vastasi, että hänellä ei ole kantaa puoleen tai toiseen.

Puhelusta jäi kuitenkin tuttavalleni mielikuva, että siinä haettiin Suomessa asuvan britin kasvoja Brexitin kritisointiin ja arvosteluun.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ehkäpä tuossakin on se suomalaisten ja anglosaksien (ja varmaan germaanienkin ero).

Kun muut kysyvät, miksi?, mitä pitäisi tehdä paremmin? - suomalainen kysyy, kenen syy, että homma meni vastoin toiveita?

Saksalaiset ilmeisestikin ajattelevat (myös media), että tämä on tilanne, miten homma saadaan taas puikkoihin?

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Otetaan esimerkiksi Yle. Vaikkapa tästä yhteenvedosta on vaikea tunnistaa blogin luonnehdintoja:

http://yle.fi/uutiset/britit_valitsivat_brexitin_m...

Puutteita toki on (maahanmuuttoa ei tuoda esiin), mutta mikään näistä ei vastaa yllä olevaa kuvausta. Voisi luulla että ne ovat peräisin saksalaisesta mediasta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aivan. Haastattelivat asiantuntjoina Tiilikaista ja Korkmania. Heidät tunnetaan ilmeisesti luotettavina ja kriittisinä ajattelijoina ko. asiassa? :-)

Suulliset YLE-raportit paikan päältä olivat Lontoo-keskeisiä, jopa City-keskeisiä, ja Lontoon suomalaisten jutustelua. Useilla oli oma uralehmä ojassa.

Kun katsoo äänestyskarttaa, se Lontoo-keskeisyys taas näyttää tältä:
http://www.bloomberg.com/graphics/2016-brexit-refe...

Kuinka monelle selvisi esim. se, että Britannian EU-nettomakuosuus on n. 7mrd €, ja bruttojäsenmaksu n. 14 mrd€ eli reilut 10% koko EU:n budjetista?

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Tietenkin Tiilikaisen ja Korkamamin asiantuntemuksen voi kyseenalaistaa. Sellaiseksi ei kuitenkaan riitä yleisluontoinen letkautus.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #17

Pitääkö laittaa tähän ketjuun 10 linkkiä, jotta ymmärrät, että ns. letkautuksella on pohjaa?
23.10.2013 Korkman:
"Korkman painottaa, että euro on nimenomaan poliittinen projekti. Eurokritiikkiin ollaan totuttu äärioikeiston suunnalta. Kasvavassa määrin kritiikkiä tihkuu läpi kuitenkin myös kunnioitettavilta, valtavirtaisilta tahoilta. Poliittinen pohja murenee."

EMU:n ulkopuolisena brititkin ovat havainneet sen, ettei EU kykene uudistumaan tai korjaamaan omia ongelmiaan kyllin nopeasti, vaikka EU itse uskoisi olevansa "ratkaisu- ja tulevaisuussuuntautunut" tai "yhteistyökykyinen".

Tässä erään "kunnioitettavan valtavistauksen taholta" tullut veikkaus, joka on jo osittain toteutunut:
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/148082-tutkija-en...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #32

Jos maltat olla viisi sekuntia vakavissasi, olet siis sitä mieltä, kuten minäkin, että Sixten Korkman on luotettava ja kriittinen asiantuntija.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Hulvatonta. Joskus sitä miettii, että joko toimittajat ovat idiootteja tai sitten he pitävät lukijoitaan idiootteina.

Viimeaikainen populismin nousu on pelkästään EU:n toimien ja toimimattomuuksien syytä. Se ei ole mitenkään Britteihin rajattu ilmiö, vaan on joka paikassa samankaltaista siellä, missä EU on. Britit ovat monikulttuurisimpia paikkoja koko EU-alueella siirtomaahistoriastaan johtuen. Mutta nyt yhtäkkiä, Brexit ja ilmeisesti nimenomaan viimeaikaisen maahanmuuton seurauksena, joka on katastrofaalista, joka ei ole loppunut ja johon EU ei anna minkäänlaista vastausta - vaan pikemminkin heittää löylyä kiukaalle vaan.

EU:lla on ollut kovan työn takana se, että paikoin ihan toimivasta ideasta on saatu täysin käsittämätön soppa, joka pysyy kasassa vain siksi, että sekopäisyys on tarttuvaa.

Populistit näyttäisivät oleva se piste, johon ajattelu loppuu. Kaikilta. Ihme kun fyysikot eivät ole vielä julistaneet populismia jonkinlaiseksi luonnonilmiöksi, jota voi kyllä tutkia ja tunnistaa, mutta joka ei johdu mistään ja joka aina yllättää kaikki, kuten talvi autoilijat.

Käyttäjän KalleParonen kuva
Kalle Paronen

Ihme kun fyysikot eivät ole vielä julistaneet rahaa ja pörssipeliä jonkinlaiseksi luonnonilmiöksi, jota voi kyllä tutkia ja tunnistaa, mutta joka ei johdu mistään ja joka aina yllättää kaikki, kuten talvi autoilijat.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jopa Stubb otti kantaa "hold your horses" argumentin puolesta.

"Stubb povaa Britanniasta uutta Norjaa – "Meidän ei pidä olla lapsellisia"

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2016/06/26/stu...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

...ja ennen äänestystä höpötti Lehman-hetkistä. Tarina muuttuu jatkuvasti sen mukaan, mikä sattuu olemaan tarkoituksenmukaisinta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Onneksi näyttää siltä, että Keski-Euroopassa alkaa vihdoin ja viimein pääsemään esille pragmaattisempi, vähemmän ideologinen lähestymistapa muuttuneeseen tilanteeseen."

Pahaksi onneksi Euroopasta on katoamassa pragmaattinen lähestymistapa ja ideologinen lähestymistapa valtaa alaa.

Olen laittanut merkille mm. sen että paljon puhutaan EU:n demokratiavajeesta ja näyttäisi siltä että kaikki tietävät mitä se on.

Minusta vain tyhmänä maalaispoikana näyttää siltä että kukaan ei tiedä mitä se demokratiavaje oikein on.

Demokratiavajeesta puhutaan koska oletetaan että kuulija tajuaa mitä se on, vaikka puhuja ei itse tajuakkaan sitä. Puhuja kuitenkin olettaa että demokratiavajeesta puhuminen saa puhujan, hänet itsensä, vaikuttamaan fiksummalta ja siksi kannattaa puhua EU:n demokratiavajeesta, vaikka ei olisi aavistustakaan siitä mitä konkretiaa siinä sanassa voisi olla.

Minä olen vain tyhmä poika maalta, joka uskaltaa tunnustaa ettei ymmärrä pöläystäkään mistä puhutaan, silloin kun puhutaan EU:n demokratiavajeesta.

Olen vielä niinkin tyhmä että en usko että kukaan osaa sitä asiaa minulle niin konkreettisesti selvittää, niin että siitä selityksestä jotain ymmärtäisin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tarttisko tehdä blogi EUn demokratiavajeesta ja muusta sopasta?

Henry

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tässä ollaan jo aika tukevasti riman alla:

http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/suomalainenk...

Kalevan mukaan siis "suomalaiset ovat ei-toivottuja Britanniassa" sen perusteella, että yksittäinen henkilö on tuntenut itsensä syyllistetyksi, vaikka häntä ei olekaan syyllistetty tai syytetty mistään eikä hän ole koskaan törmännyt minkäänlaisiin vihamielisyyksiin.

Tasapäisesti uutisen kanssa kilpailee Iltasanomien eu-äänestys, johon ilmeisesti väärään suuntaan ajautuvan tuloksen vuoksi generoitiin hyvin lyhyessä ajassa lähes 100 000 oikeanlaista ääntä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kieltämättä nyt ollaan jo asian ytimessä. :D

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Neljä maailman vanhinta yliopistoa ikäjärjestyksessä:

Bologna (1088)
Oxford (1096)
Salamanca (1134)
Cambridge (1209)

Ei kai näitä kahta englantilaista yliopistoa EU-rahoilla perustettu? Bolognasta ja Salamancasta en ole aivan varma...

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Turun Akatemiakin perustettiin vuonna 1640. Helsingin ylopisto piti 375 vuotisjuhliaan sillä verukkeella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen osa EU:ssa on vain maksella muiden velkoja ja totella komissiota maahanmuutossa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Olen tehnyt saman havainnon kuin Niko.

Suomessa on tullut tavaksi rekrytoida pelkän journalistikoulutuksen saaneita toimittajiksi. Heillä on kyllä välineosaamista ja ilmaisutaitoa, mutta substanssiosaaminen puuttuu.

Toinen ongelma on, että suomalaisella moderoidulla medialla ei ole samalla tavalla kriittisiä ja provosoivia haastajia kuin on muissa maissa. Ruotsissakin on monta vaihtoehtomediaa, jolloin moderoitumedia ei voi pimittää asioita. Ihmiset lukevat verkkomediaa ja jakavat niiden juttuja Facebookissa.

Ruotsissa on jopa mediakriittisiä maahanmuuttajia kuten Tino Sanandaji. Hän on kansantaloustieteilijä. Tässä ihan mukava näyte hänen kirjoituksistaan:
https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/1015...

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Tino Sanandajin tuorein FB kirjoitus on sekin yhteiskuntaraportointia parhaimmillaan:
https://www.facebook.com/tino.sanandaji?fref=nf&pn...
Hänet pitäisi nimittää journalistiikan professoriksi Tampereen yliopistoon.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

24/6 ylen uutiset 20.30 illalla tulosten selvittyä saman päivän aamuna:haastateltiin 5 brexitiä vastaan äänestänyttä Lontoossa, ei yhtäkään brexitin puolesta äänestänyttä, sen lisäksi haastateltiin Sixten Korkmania. Demokratia ja tasapuolisuus ei yleä kiinnosta. Yle Korkea Tehtävä on opettaa ymmärtämättömiä ihmisiä.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Tuosta voi lukea lähinnä akateemisten ekonomistien ajatuksia. Aika lailla maalaavat EU:n hajoamistakin tulevaisuuden skenaariona. Suomessa tämmöistä ei tietenkään ole. Mielenkiintoista sinällään, että maailmalla tuntuu olevan käsitys, että Suomi on ensimmäisten joukossa eroamassa.
https://www.project-syndicate.org/

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

”Keski-Euroopassa alkaa vihdoin ja viimein pääsemään esille pragmaattisempi, vähemmän ideologinen lähestymistapa”.

Näillä palstoilla puhutaan usein ideologioista. Aina joidenkin toisten ideologioista. Omaansa en ole huomannut kenenkään arvioivan.

Pragmaattinen tarkoittaa sitä, mikä toimii käytännössä. On turha tehdä asioita, jotka eivät toimi. Pitää kuitenkin tietää, mihin ”toimivalla” pyritään. Pragmaattisuus ja ideologia ovat yhtä erottamattomat kuin jalat ja pää. Mitä sitten, jos jalat toimivat, kun suunta on väärä. Suunta saadaan ideologiasta, eli arvoista, ajattelumalleista, näkemyksistä. Ymmärrys suunnasta ei auta jos jalat eivät kulje.

Ei tarvita vähemmän ideologiaa, vaan vähemmän muiden ideologioiden parjaamista ja enemmän peiliin katsomista eli reflektointia.

Miten tämä liittyy journalismiin? Toivon objektiivista, en tasapuolista tiedonvälitystä ja uutisointia. Edellistä tehdään näkemyksellä, jälkimmäistä mittatikulla. Sillanpään väitteet kotimaisen median rajoittuneisuudesta taas eivät näytä pienehkönkään haravoinnin perusteella pitävän paikkansa.

- pörssikursseista on yleensä uutisoitu asiallisesti; mm. Sixten Korkman on esittänyt samantapaisia näkemyksiä kuin Sillanpää.
- kansalaisten pettymystä tms. on arvioitu monipuolisesti; mistään ei ole tullut vastaani näkemystä "viekkaasta kanavoimisesta”
- saksalaisen median käsittelemiä asioita löytyy laajalti myös kotimaisesta.

Mitä EU tarvitsee: peiliä ja ideologian uudelleen arviointia, sekä käytännöllisempiä ja parempia työkaluja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pragmaattisuus ja ideologia ovat yhtä erottamattomat kuin jalat ja pää."

Voi olla, mutta eräiden pragmattisuus vaikuttaa kyllä vahvasti ideologialta.

Näyttää myös siltä että joidenkin ajatusmaailmaa hallitsee lähinna ideologia ja pragmaattisuus puuttuu kokonaan.

Esimerkiksi voi ottaa vaikkapa tämän brexit- ideologian.

Brexitin kannattajat haluavat kyllä erota, mutta näyttää siltä että kukaan ei tiedä miten asia käytännössä hoidetaan. Voi olla jopa niin ettei mitään ero-olmoitusta koskaan tule, koska kukaan ei näytä haluavan hoitaa asiaa käytännössä.

Ideologiaa siis kyllä löytyy brexitin kannattajilla, mutta pragmaattisuus puuttuu näköjään kokonaan.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Vihavainen: kiitos täydennyksestä.

Niko Sillanpää

Otetaan nyt aamun HS, jossa "punnan romahdus" ja "voimakas markkinareaktio":

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1466912162948

Todellisuudessa vaikka vain katsomalla artikkelin kuvituksessa olevaa kurssikuvaajaa käy ilmi, että 1.4. punta/euro oli vajaat 1.24, nyt siis 1.23. Kovin kummoisesta uudelleenarvostuksesta ei siis voida puhua edes 2kk sisällä. Osakemarkkinoilla FTSE All -indeksi päätyi perjantaina 3348 pisteeseen, joka ei ole edes kahden viikon sisällä alin noteeraus.

Pääkirjoitustasolla sitten seuraavaa:

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1466907248611

Sinänsä lupaava otsikko on ristiriidassa kirjoituksen sisällön kanssa. Pääkirjoitustoimittaja (joka lienee Kari Huhta) tunnistaa ainoaksi ongelmaksi sen, että EU:n komissiolle ei ole annettu riittävästi valtaa, kun todellinen ongelma on komission politiikan sisältö, joka ei mm. brexitin perusteella nauti EU-kansalaisten enemmistön luottamusta; Ongelma ei ole "yhteiseurooppalaisessa identiteetissä" tai "integraatiossa", vaan komission politiikan sisällössä koskien erityisesti viime syksyn ovien avaamista kehitysmaiden asukkaiden ei-työperäiselle maahanmuutolle sekä ranskalaisten ja saksalaisten tbtf-pankkien yhteisvastuullista rahoittamista Kreikan keskuspankin kautta eurokriisin yhteydessä sen sijaan, että Ranska ja Saksa olisivat osoittaneet johtajuutta ja itse pääomittaneet Kreikka-riskien vuoksi kaatumassa olevat pankkinsa.

Jos halutaan, että yhteisvastuu koetaan legitiimiksi, silloin äänestäjien pitää kokea, että heidän arkipäiväinen intressinsä on ensisijainen, ei esimerkiksi jokin ideologinen projekti "globaalin vastuun" toteuttamiseksi. Muutoin olemme EU:n tai minkän tahansa ylikansallisen hallinnon suhteen umpikujassa, kuten brexit nyt viimeistään on näyttänyt.

Ja mitä tulee journalismin tasoon, kun nyt Sanoma oyj:tä tässä on käsitelty, ulkomaanuutisoinnin uskottavuuden palauttaminen alkaisi antamalla kenkää Kari Huhdalle, Pekka Mykkäselle, Sami Sillanpäälle, Elina Kerviselle, Anna Mårdille ja Jussi Tuormaalle. Annamari Sipilä on siinä-tässä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Otsikossa mainittu "suomalainen journalismi" on siis Helsingin Sanomat.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #36

Oli tuossa esimerkkinä. Asia ei olennaisesti muutu, vaikka tilalle laittaisi YLE:n tai Alma median, nimet vain erit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

Eu- kriittisillä riittä noita esimerkkejä huonoista medioista, ainoat hyvät mediat taitaa olla tabloid- tasoa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #38

Suomessa ei ole tässä aihepiirissä kelvollista mediaa (edes tabloidia) tällä hetkellä, kuten ei kansainvaellustakaan koskien (mikä on itse asiassa seuraus edellisestä). Kuvaavaa on, että järkevimmän kommentin on tähän mennessä antanut usein eksentrisestäkin kommentoinnistaan tunnettu Björn Wahlroos.

Ulkomailla tilanne on parempi.

En varsinaisesti laskea itseäni EU-kriittiseksi, vaan vastustan Merkelin-Junckerin-Schultzin politiikkaa ihan sen politiikan sisällön vuoksi, en EU:n vuoksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomalaiset journalistit tuntuvat saavan nyt niin kehnoa palautetta , että ovelta-ovelle-myyjän perinteinen asema maamme aliarvostetuimpana ammattina alkaa vihdoinkin olla uhattuna.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eipä tuolla niin väliä ole. Jokainenhan voi tehdä somessa niin hyvää journalismia kuin haluaa ja mihin pystyy.

En minä näitä kirjoituksiua sillä silmällä katso että mikä on hyvää journalismia. Minä vain luen niitä, uskon tai en usko mitä sanotaan, sen päätän minä itse.

Ei se journalismi niin kauheaa ole. En minä ole huomannut. Monenlaisia mielipiteitä ja näkemyksiä esitetään, se on ihan hyvä.

Jotkut some- kirjoitukset on kyllä kamalia, mutta kaikillahan on oikeus kirjoittaa mitä haluaa. Toimitus varmaan onneksi korjaa pahimmat pois näkyviltä.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Toimituksen poiminnat