antiantioedipe

Erään aikakauden päätös häämöttää: Luottoluokittajat uumoilevat MTV:n konkurssia

Liiketoimintamallin ja ansaintalogiikan muutos ei koettele pelkästään printtimediaa, vaan myös perinteisen formaatin sähköisiä medioita eli televisiota ja radiota. Hankalimpaan tilanteeseen on ajautunut Suomen ensimmäinen ja Euroopan mittakaavassakin vanha kaupallinen sähköinen media eli Mainostelevisio (MTV), jonka luottoluokituksen Bisnode pudotti tällä viikolla luokkaan "C" eli alimpaan mahdolliseen.

http://www.talouselama.fi/uutiset/yle-maikkari-vajosi-roskalainaluokkaan...

Tämä tarkoittaa, että kyseisen luokittajan arvion mukaan MTV on alle prosentin omavaraisuusasteineen ja maksuviiveineen käytännössä konkurssikypsä. Yhtiön toiminnan jatkuminen riippuu pääomistajan eli yhtiön vuonna 2005 Alma Medialta ostaneen ruotsalaisen Bonnierin kärsivällisyydestä jatkaa MTV:n pääomatilanteen elvyttämistä. Vaikka Bonnier vakuuttaa YLE:n haastattelussa sitoutumisesta MTV:n toiminan jatkumiseen, selvää on, että jossain vaiheessa kärsivällisyys loppuu ja MTV:n liiketoiminta tulee joko pilkottavaksi ja myytäväksi tai lopettettavaksi, jos käännettä ei tapahdu. Kriisiyhtiön johdossa onkin ollut tuulista, meneillään on jo neljäs toimitusjohtaja neljän vuoden aikana.

Näyttää siltä, että MTV:n konseptina oleva perinteinen ohjelmavirtatelevisio jää varttuneempien ikäryhmien sukupolvikokemukseksi ja katoaa näiden sukupolvien myötä. Voittajia näyttäisivät tässäkin olevan mainosmarkkinoiden tapaan muutama yhdysvaltalainen suuryritys, joiden toimintamalli on tietoverkon kautta toimitetut sisällön streaming-palvelut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

MTV joutaakin kuolla pois, koska sillä ei ole enää mitään annettavaa suomalaiselle ajankohtais-, tai viihdetarjonnalle.

Ikään kuin vauhdittaakseen romahdustaan MTV on vuosien mittaan tehnyt virheitä, joita on hyvin vaikeaa tai mahdotonta korjata. Se on maksanut järjettömiä summia "suosikkijuontajille" ja siirtänyt mm. urheiluformaattejaan maksukanaville. Sitoutuminen Ecclestonen formula 1 sirkukseen taisi olla todellinen emämunaus jälkikäteen ajateltuna. Se tuottaa silkkaa tappiota, koska kukaan ei viitsi maksaa jonossa ajamisen katsomisesta. Katsojia aliarvioitiin ja aliarvioidaan edelleen varsin pahasti.

Kun katsojat jättävät kanavan, niin samalla katoavat mainostajat. En muista, milloin itse olisin viimeksi katsonut maikkarilta muuta kuin uutiset. Muilta kanavilta tulee paljon mielenkiintoisempia ohjelmia.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Joo, täysin odotettua. Pelkkää ohjelmistoa seuraamalla jo pitkään ollut nähtävissä alasajo ja ajanpeluu. Bonnierin edustaja ei tietenkään voi sanoa mitään muuta kuin mitä eilen sanoi, mutta jo huomenna ääni kellossa on eri: eli siinä vaiheessa, kun päätöksiä tehdään. Siis syksyllä tai viimeistään talvella.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Nordlund näkee, että kaupallinen media voisi tehdä Ylen kanssa paljon yhteistyötä."

Tämä on kammottava visio. Ylen TV-uutisille tulisi olla uskottava suomenkielinen kilpailija, joka ei ole Ylestä millään tavalla riippuvainen. Yle rönsyää muutenkin joka puolelle ja veronmaksajien rahaa palaa aivan käsittämättömiin tarkoituksiin.

Niko Sillanpää

Sanoma Oy? No okei, 4min uutiset nykyisellään...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No mikä ettei Sanoma. Tai meidän konserni Alma Media, vaikka MTV3:n konkurssin kautta. Pääasia on, ettei Yleä päästetä MTV3:n kimppuun häsläämään. Ylellä ei ole taloudellista eikä juuri poliittistakaan vastuuta toiminnastaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Jouni Snellman, #5:
"Pääasia on, ettei Yleä päästetä MTV3:n kimppuun häsläämään. Ylellä ei ole taloudellista eikä juuri poliittistakaan vastuuta toiminnastaan."

Ylellä jos millä on sekä taloudellinen että poliittinen vastuu toiminnastaan. Hallituksella ja valtiovallalla on oikeus määrätä Yle-veron suuruus. Ja ohjelmien sisällöstä vastaa hallintoneuvosto, jossa kaikki poliittiset suuntaukset ovat suuruutensa suhteessa eduskunnan kautta päättämässä. Nykyinen toimitusjohtaja on Kokoomus-taustainen.

Kaikissa sivistyneissä demokratioissa on Ylen kaltaista julkisen vallan radio- ja tv-toimintaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #7

"Kaikissa sivistyneissä demokratioissa on Ylen kaltaista julkisen vallan radio- ja tv-toimintaa."

Ehkä näin, mutta kaikissa sivistyneissä demokratioissa sille on myös vaihtoehtoja. MTV3 on sitä uutistoiminnassa ollut. Jos se näivettyy, niin kotimaisen tai kansainvälisen yksityisen rahan tulee vastata haasteeseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #8

Jouni Snellman, #8.
Olen samaa mieltä siitä, että kilpailua ja vaihtoehtoja kaivataan. On hyvä, jos uutisia ja ajankohtaisohjelmia tulee useammasta kuin yhdestä tuutista. MTV3 on hoitanut tällä alalla osuutensa mallikkaasti. On suuri vahinko, ellei se saa ansaintalogiikkaansa kuntoon.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #8

Onhan suomalaisilla vaihtoehto. MTV ilman T-kirjainta.

Niko Sillanpää

Suomessa olisi markkinarako Fox News -tyyppiselle antiprogressiiviselle uutis- ja ajankohtaisohjelmiin painottavalle kanavalle.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jos nyt tarkastelee maikkarin tämänpäiväistä tarjontaa, niin viisi jaksoa Salattuja elämiä, pari Emmerdalea, Mitä tänään syötäisiin ja helmenä, ties monennenko kerran, Uuno Turhapuro. Niin ja ostoskanava tietenkin.
Ohjelmallinen luottoluokitus on ä. Vain Uuno pelastaa ööltä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ohjelmallinen luottoluokitus on ä. Vain Uuno pelastaa ööltä."

Onhan siellä Huomenta-Suomessa Enbuske, Karhuvaara sai vissiin potkut.

Turhapuro pudottaa ohjelmien luokituksen kaiken arvostelun alapuolelle.
Mutta jos se sopii suomen kansalle, niin samapa tuo.
Se vain näyttää että Suomen kansan maku on kaiken arvostelun alapuolella.

MTV on tosiaan ollut hiipumaan päin, sen näkee ohjelmatuotannosta ja sen vaistoaa.

YLE porskuttaa kansalaisten verovaroilla ja sen ohjempatuotanto on ollut vähän parantumaan päin, vai onko tämä MTV:n hiipumisesta johtuva harha?

Muut kanavat ovat kyllä aika surkeita nekin.

Onneksi on noita katsottavia kanavia Suomen ulkopuoleltakin, muuten ei katsotta vaa oikein riittäisikään.

P.S.

Paljon tulee turhaa törkyä YLE:n kanaviltakin.

Niko Sillanpää

Eiköhän MTV:n taloudellinen tilanne juurikin signaloi, että Turhapuron, vormula-1:n ja Salattujen elämien aika on suomalaisten mielestä ohi. Ja Putoustakin riitti pohjalle saakka.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mielestäni MTV:n taloudellinen tilanne johtuu maksullisista kanavista. Kaikki kiinnostavat ohjelmat on kortin takana, ainakin miljoona suomalaista taloudellisesti niin tiukilla ettei ole varaa moiseen.

Jukka Mäkinen

Lähetysaikaan sidotut TV-uutiset jäävät muutenkin historiaan. Ihmiset alkavat seurata uutisia netistä silloin kuin se heille sopii, ja sellaisia kanavia kuin haluavat. Nettiuutisissa on vieläse hyvä puoli että voi katsoa uutisvideon vaikka kuinka monta kertaa, ja hypätä yli turhat välipuheet ja kiinnostamattomat aiheet.

Voittajaksi selviytyvät Janitskinin MV-lehden tapaiset yritykset.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tilanne näyttää huonolta, jos MTV alkaa keikahtaa ja YLE pilaantuu poliittisesti, kuten 1970-luvulla.
Suomen asema "sananvapauden mallimaana" on pian kuopattu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Missä asioissa MTV:n agenda on ollut erilainen kuin YLEllä? Formulat näkyy netissä ilmaiseksi, MTV saa mennä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mä olen jo ajat sitten lopettanut katsomasta sellaisia kanavia jotka näyttävät pääasiassa mainoksia joiden välissä sitten lyhyitä pätkiä jotain ohjelmaa.

No eipä muutenkaan tule pahemmin ruutua tuijotettua, YLE on toistaiseksi toiminut mulle hyvin. Sekä radio että tv.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Tell me it ain't so. En halua elää maailmassa ilman Salkkareiden viidettä sadatta tuotantokautta, Speden Spelien kolmansia uusintoja ja Atrian maksalaatikon puolitunnittaisia televisiomainoksia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tell me it ain't so. En halua elää maailmassa ilman Salkkareiden viidettä sadatta tuotantokautta, Speden Spelien kolmansia uusintoja ja Atrian maksalaatikon puolitunnittaisia televisiomainoksia."

Yksi hyvä asia näissä ohjelmissa voi olla. Ne pitää ihmismielen pois askartelemasta vaarallisemmissa asioissa, kuten politiikassa. Sellaisesta joka pitää salkkareista ja Speden peleistä tulisi poliittisen populismin helppo uhri jos ne joutaisivat ajattelemaan muuta kuin salkkareita.

Itse tykkään vanhoista kotimaisista leffoista, Aku Korhosesta ja Siiri Angerkoskesta, (en niinkään Tauno palosta). Se on loistavaa viihdettä. Mijööt niissä elokuvissa palauttavat mieleen vanhat ajat. Nykyelokuviin niitä taustoja ei enää pystytä loihtimaan.

Toimituksen poiminnat