antiantioedipe

It is NOT the economy, stupid!

Republikaanien ehdokas Donald Trumpista on ääntenlaskennan tässä vaiheessa kaikella todennäköisyydellä tulossa Yhdysvaltojen 45. presidentti seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Selvää on, että tuskin kukaan (itselleen rehellinen) äänesti Trumpia tämän pätevyyden, luonteen piirteiden tai minkään muunkaan positiivisen henkilöominaisuuden vuoksi.

Trumpin äänestivät valtaan valkoiset ja erityisesti miehet.

Ensisijainen syy ei ole talous tai tulonjako. Absoluuttisesti katsoen valkoisella keskiluokalla menee kuitenkin paremmin kuin milloinkaan historiassa, vaikka suhteelliset erot keskiluokan ja rikkaiden välillä sekä keskiluokan sisällä ovat 1970-luvulta lähtien revenneet vähemmän ansaitsevien kannalta epäedulliseen suuntaan. Lisäksi amerikkalaiseen ethokseen perinteisesti kuuluu, että oman heikon aseman katsotaan olevan ensisijaisesti oma syy ja että itseään kunnioittava ihminen ei halua julkisyhteisöiltä armopaloja. Näin on siitä huolimatta, että tällainen on olennaisesti virheellistä yhteiskunta-analyysiä.

Edes käytännössä seitsemän vuotta jatkunut bullish markkinatilanne ei auttanut Clinton/Obamaa jatkoon.

Kyse on kulttuurihegemonian puolustamisesta.

Trumpin äänestäjät ovat kyllästyneitä siihen, että heiltä vaaditaan rahan, vallan (itsemääräämisoikeuden) ja tilan jakamista sekä yksisuuntaista sopeutumista samalla, kun heidän käsketään moraaliperustein häpeämään identiteettiään ja historiaansa sekä pitämään turpansa kiinni.

Kyseessä ovat olennaisesti samat ilmiöt, jotka tuottivat Brexitin ja jotka tulevat ensi vuonna kaikella todennäköisyydellä kaatamaan Hollanden, Merkelin ja EU:n komission, jos näiden asioiden poliittista merkitystä ei vihdoin ymmärretä ja politiikkaa muuteta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Englantilaisen Mirror lehden kolumnisti Kevin Maguire tylyttää:

"How could Americans be so dumb as to put into the Oval Office a lying racist tax-avoiding billionaire chancer accused of a series of sexual assaults?

Poisonous Donald Trump, the polarising venom-filled onetime TV ego within groping distance of the Presidency, would turn the USA into one long reality horror show.

Putting the white into a White House built by slaves, demonising Blacks, Mexicans and Muslims to identify just three of a prejudiced President-in-waiting’s targets, will be a four-year nightmare as he deepens painful scars.

Americans struggling to make ends meet on stagnating incomes or worried about jobs will quickly discover the turbo capitalist is no saviour when he undermines the minimum wage for them and gifts big tax cuts to his country club wealthy elite."

Niko Sillanpää

Maguire lienee corbyniitti #remoaner.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Trumpin äänestäjät ovat kyllästyneitä siihen, että heiltä vaaditaan rahan, vallan (itsemääräämisoikeuden) ja tilan jakamista sekä yksisuuntaista sopeutumista samalla, kun heidän käsketään moraaliperustein häpeämään identiteettiään ja historiaansa sekä pitämään turpansa kiinni."

Taitaa olla niin että juuri nämä köyhät valkonaamat, tai punaniskat, käskevät nyt muita, kuten latinoita, afroamerikkalaisia, intiaaneja, median ja sivistyneistön edustajia häpeämään omaa identiteettiään, taustaansa, kulttuuriaan ja historiaansa, sekä pitämään turpansa kiinni.

Nyt nämä amerikan persut ovat saaneet jytkynsä. Aika näyttää miten sovinismi ja rasismi pystyvät nyt saamaan todellista valtaa ja vaikutusvaltaa maailman ainoassa suurvallassa.

Tämä on surun päivä latinoille, afroamerikkalaisille, naisille, luonnonsuojelijoille, sivistyneistölle ja kaikille muillekin vähemmistöille.

Amerikan persut voittivat USA:n vaalit ja he saavat nyt hallita tulevat vuodet maailman ainutta suurvaltaa ja maailmaa.

Niko Sillanpää

57,2 miljoonaa äänestäjää. Tuskin kaikki köyhiä valkonaamoja tai punaniskoja.

En usko, että alkavat moralisoimaan, mutta käskeä kyllä voivat.

http://www.pbs.org/newshour/features/2016-election...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"57,2 miljoonaa äänestäjää. Tuskin kaikki köyhiä valkonaamoja tai punaniskoja."

Olivatpa ketä tahansa, niin ensimmäinen puhe valinnan jälkeen taisi jo kumota kaikki Trumpin vaalipuheet. Lienevät nyt pettyneitä.

Äänet kerättiin kiyllä aivan erilaisilla puheilla kuin mitä nyt kuultiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Niin, Trump ylisti Clintonia hyvästä työstä Amerikan eteen ja kehui häntä kovaksi kilpakumppaniksi. Oli se vankila jo unohtunut. Hänhän lupasi nostaa syytteen jo ensimmäisenä päivänä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #6

Virkaanastujaiset ovat vasta tammikuussa. Ja ei, syytettä Hillary Clintonia vastaan ei nosteta, muuria rakennetaan jokin pätkä johonkin perähikiälle ehkä ja muslimien maahantulokielto tulee tarkoittamaan lähinnä, että Syyriasta, Irakista ym. ei oteta vastaan kansainvaeltajia. Euroopan politiikka tuskin muuttuu ainakaan huonompaan, Putinhan inhoaa Clintonia, joka on Venäjällä persona non grata.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"Ja ei, syytettä Hillary Clintonia vastaan ei nosteta, muuria rakennetaan jokin pätkä johonkin perähikiälle ehkä ja muslimien maahantulokielto tulee tarkoittamaan lähinnä, että Syyriasta, Irakista ym. ei oteta vastaan kansainvaeltajia. Euroopan politiikka tuskin muuttuu ainakaan huonompaan, Putinhan inhoaa Clintonia, joka on Venäjällä persona non grata."

Syyrialaiset jätetään siis kuolemaan sinne Putinin pommituksiin.
Kai se sitten on Trumpin äänestäjille mieleen.

Summa-summarum.
Trumpin äänestäjiä siis kuitenkin huijattiin,

....tai sitten .....
koko Trumpin kamppanja taisikin olla pelkästään joku "tunnekamppanja", jonka ymmärsivät vain hänen valitsijansa.

Media ei siis ymmärtänyt ... eivätkä politikot ..... minulla oli kyllä tästä jonkinlainen aavistus.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #9

Miten tämä on Arto nyt niin vaikeaa ymmärtää? Trumpin äänestäjille oli tärkeämpää kusaista city-liberaalien globalistien ja näiden tavoitteiden niskaan kuin ajaa mitään omaa poliittista agendaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #11

"Miten tämä on Arto nyt niin vaikeaa ymmärtää? Trumpin äänestäjille oli tärkeämpää kusaista city-liberaalien globalistien ja näiden tavoitteiden niskaan kuin ajaa mitään omaa poliittista agendaa."

Kyllähän minä sen ymmärrän. Sama tilanne kuin Suomen jytkyissä ja Englannin brexitissä.

Maailma muuttuu nopeammin kuin mitä jotkut ihmiset haluaisivat ja halutaan painaa jarrua välillä.

Kyllä minä sen ymmärrän, vaikka minulla ei itselläni sitä tunnetta olekaan, olen enemmän kaasuttaja luonteeltani.

Toisaalta ymmärrän kyllä senkin että joskus jarrun painaminen voi olla hyvästä.

Etukäteen emme kuitenkaan voi tietää tulevaisuudesta, eli emme vielä tiedä kumpi on tulevaisuuden kannalta parempi ratkaisu, kaasutus vaiko jarrutus.

Tunteella siis mennään ja amerikkalaiset valitsivat tunteella jarruttajan. Toisin voi kuitenkin käydä kuin mitä äänestäjät halusivat, saattoivat saada kaasuttajan.

Näillä mennään.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari Vastaus kommenttiin #5

Missä ja milloin valitut ovat sen kummemmin pitäneet lupauksiaan. Eikö tämä nyt ole enemmänkin vakio kuin mikään yllätys. Vähän niin kuin menisi mäkkärin tiskille valittamaan, että hampurilainen ei ole yhtä hieno kuin kuvassa.

En usko että kukaan äänestäjistä on pettynyt. Mutta valtamedia tulee varmasti sanomaan, että pitäisi olla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

Aika kummallista on elleivät olisi pettyneitä takinkäännöstä. Suomessakin perussuomalaisia äänestäneet ovat. Se näkyy gallup- luvuissakin.

Toki asia on niin ettei vaalilupauksia aina voi pitää.

Avioliittolupauksissakin luvataan vain yrittää rakastaa myötä ja vastamäesssä.

Sipiläkin lupasi yrittää parantaa kilpailukykyä ja korjata budjetin alijäämää. Onhan Sipilä yrittänytkin, kukaan ei voi kieltää. Muut ei vain ole halunneet sitä, varsinkaan eivät ammattiliitot.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #5

Eikö Vihavainen asu Suomi-nimisessä maassa? Milloin poliitikot ovat puhuneet totta tai tarkoittaneet samaa mitä sanovat?

Ja muuten, vastustajan kiittäminen ja kohteliaisuus eivät liene vieläkään muuttuneet paheeksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #26

"Eikö Vihavainen asu Suomi-nimisessä maassa? Milloin poliitikot ovat puhuneet totta tai tarkoittaneet samaa mitä sanovat?"

Kuten tuossa ylhäällä jo totesin, pidän Sipilää melkoisena todenpuhujana, sekä ennen vaaleja että vaalien jälkeen. Ei hän suinkaan hankkinut suosiotaan Trump- maisella valhekampanjalla, monet muut suomalaispolitikot ovat kyllä niin tehneet, se on heidän häpeänsä ja heitä äänestäneiden häpeä.

Sipilää äänestäneiden ei tarvitse hävetä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #29

Ihanko totta? Sipilä siis puhuu yhtä totta kuin esimerkiksi Katainen ja kumppanit? Sipilä on ollut kyvytön pitämään esimerkiksi Bernerin kurissa, ja on nyttemmin ottanut tälle aikaisemmin kuuluneen valtionohjauksen siis itselleen. Sama yhtiöjärjestysten vastainen toiminta jatkuu Finnairilla ja Finaviassa, mm. Guggenheimin rahoituksen suhteen. Mikä on totta, mikä tarua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #30

Muistaakseni näistä asioista ei paljonkaan puhuttu vaaleissa ja Guggenheimin rahoitushan olisi sitä samaa elvytystä mitä Trump nyt toitottaa, saadakseen firmoilleen töitä ja urakoita.

Mutta ei Sipilä ole luvannut palkankorotuksia Sari- sairaanhoitajattarille, eikä lapsilisäkorotuksia, eikä autoveron alennuksia, eikä muutakaan populistista. Joitakin hallitustovereiden populistisia vaalilupauksia on ehkä ollut pakko toteuttaa.

Sipilä lupasi vyön kiristystä, niinkuin pitää, mutta se ei ole onnistunut muiden kuin köyhien osalta, koska tämä on rikkaiden hallitus, rikkaiden vyönkiristyksestä ei ole tullut mitään.

Köyhää kyllä on hallituksen toimesta kyykytetty, mikä sekin on sinänsä kyllä oikein, mutta rikkailtakin olisi pitänyt toki jotain ottaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niko kirjoittaa mm. "Kyseessä ovat olennaisesti samat ilmiöt, jotka tuottivat Brexitin ja jotka tulevat ensi vuonna kaikella todennäköisyydellä kaatamaan Hollanden, Merkelin ja EU:n komission, jos näiden asioiden poliittista merkitystä ei vihdoin ymmärretä ja politiikkaa muuteta."

Tuosta tuli mieleeni Kataisen lausuma pelko populismin nousuun Euroopassa ja varsinkin sen pelkoon EU:n kohtaloon. Tuosta Kataisen pelosta on kirjoittanut Politico-lehti.
"Speaking at a POLITICO Morning Exchange Live event in Brussels, Jyrki Katainen said the challenge posed by populists in Europe is “bigger than ever,” but the solutions they propose are not the answer."

Katainen on sanonut myös "Oletko koskaan kuullut että yksityiselämässä voisitte saavuttaa asioita tarjoamalla helppoja vastauksia suuriin ongelmiin?" "Tarjoan vaikeita ratkaisuja tietäen, että vihaat minua mutta teen niin, koska uskon sen olevan vastuullisuutta."
http://www.politico.eu/article/jyrki-katainen-civi...

Pelkona Kataiselle ja monelle muulle taitaa tulla jatkoa ensi vuoden puolella Euroopassa. Tuskinpa tämä USA:n vaalitulos on viimeisin näpäytys medioiden ja asiantuntijoiden hehkutuksiin eli veikkauksiin "väärää hevosta". Oiskohan niin, että meilläkin julkistetut gallupkyselytulokset ovat ns. viemäritavaraa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Oiskohan niin, että meilläkin julkistetut gallupkyselytulokset ovat ns. viemäritavaraa?"

Populistit ei uskalla gallupeissa tunnustaa olevansa populisteja.

Toisaalta, populismin vaaraa vähentää kyllä se että osa populismilla valtaan ratsastavista politikoista ovatkin vain populisteiksi tekeytyneitä, vähän kuin rikollisryhmään soluttautuneita kyttiä. Epäilen Trumpia juuri sellaiseksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Rasistista tekstiä kirjoittelet juuri valitusta maan johtajasta. Rasistinen sanaa käytän samalla tavalla yässä kuin monet täällä kirjoittavat sanaa yleisesti käyttävät joka tarkoitukseen. Toki toisella sanallakin kommenttiasi voisi kritisoida.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

Hmm. Tarkoitatko ettei Trumpia nyt saisi kritikoida.

Minä en muuten ole tainnut puhua Trumpista sanaakaan, näissä blogeissa ainakaan, ennenkuin nyt vasta kun hänet on valittu presidentiksi.

Aion jatkaa mielipiteideni esittämistä ja haukkua tai kehua aina tilanteen mukaan. Tovon mukaan sensuuri ei tule väliin. Niin voisi tietenkin käydä jos edustamasi puolue saisi vallan Suomessa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #15

Arto jatka vain hyväksi havainneella linjallasi, jota esität edellisessä kommentissasi kirjoittamalla "....vähän kuin rikollisryhmään soluttautuneita kyttiä. Epäilen Trumpia juuri sellaiseksi." On kyllä mielestäni rajumpaa kuin kritisointi, mutta minun sanallani ja mielipiteelläni ei olekaan mitään merkitystä. Ainakaan kun kerrot omia mielipiteitäsi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #18

"Arto jatka vain hyväksi havainneella linjallasi,"

Kiitos että muutit mielesi ja annat minullekin sananvapauden.

Trumpin tskinkäännös on tosi merkittävä,
siitä voin kyllä Trumppia kehua.

Vaalikamppanjansa oli sen sijaan p:stä.

Niko Sillanpää

Sirpa, Katainen on nykyään todellisuudesta irti, kuplassa ja kujalla, toistelee sloganeita, joissa ei ole mitään järjellistä sisältöä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niko, juu, on kyllä ollut jo ministerin pesteistään lukien ja aina vain näyttää pahenevan. Minun mielipide.

Muuten tässä ihan sivuhuomiona esitän sellaisen oman huomioni, jotta onkohan kokoomuksessa enemmänkin kansanedustajia/ministereitä joiden arvomaailma ei oikein synkkaa alkuperäisen kokoomusaatteen kanssa. Meinaan, että ovat kallellaan ja jokseenkin rajusti vasemmistolaiseen suuntaukseen, joka EU:n kohdalla tarkoittaa ajamista syvenevään integraatioon. Ei niin väliä miten Suomella pyyhkii. Ihan siis Kataisen ja Stubbin tapaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Trumpin äänestivät valtaan valkoiset ja erityisesti miehet.
Ensisijainen syy ei ole talous tai tulonjako."

Sen mitä itse katsoin edeltäkäsin jenkkien mielipiteitä niin Trumpin lupaamat työpaikat oli se mikä vetosi äänestäjiin. Yleensä oli kuvattu jollain muuttotappiopaikkakunnalla jossa tehtaat rapistuivat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Teitä ja siltoja voi toki rakentaa ja siitä tulee työtä vähäksi aikaa, mutta kun ne on valmiit tarvitaan jotain muutakin. Pitäisi pystyä tekemään kannattavasti kulutustarvikkeita ja investointitarvikkeita. Nyt ne tehdään halvalla Kiinassa.

Pitemmän päälle USA:lla ei ole ongelmaan muuta keinoa kuin sama keino mikä Suomellakin on käytössään. Pitää parantaa kilpailukykyä, pitää olla parempia, tehokkaampia ja halvempia. Siihen amerikkalaistenkin pitää sopeutua ja suostua.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ensinnäkin Kiinassa tuotantokustannukset ovat tänä päivänä aivan eri luokkaa kuin Vihavaisen elävässä menneisyydessä. Shanghailaisen insinöörin palkka on huomattavasti korkeampi kuin helsinkiläisen, ja syystäkin, Shanghai on maailman 7. kallein kaupunki.

USA:n kotimarkkinat ovat n. 320 miljoonaa kuluttajaa, kannattaa muistaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #28

"Ensinnäkin Kiinassa tuotantokustannukset ovat tänä päivänä aivan eri luokkaa kuin Vihavaisen elävässä menneisyydessä. Shanghailaisen insinöörin palkka on huomattavasti korkeampi kuin helsinkiläisen, ja syystäkin, Shanghai on maailman 7. kallein kaupunki."

Silloinhan Suomalaisten pitäisi viedä insinöörityotteita Sanghaihin, eikä päinvastoin. Toki näin suomalaiset tekevätkin, kos vain teknologia ja laatu on parempaa. Jos teknologia ja laatu ei riitä, pitää pärjätä hinnalla.

Kuitenkin on niin että jos amerikkalaiset eivät pysty kilpailemaan laadulla, teknologialla, tai edes hinnalla kiinalaisten kanssa, kauppasuhde pysyy negatiivisena, sille Trump ei mahda mitään.

Tietenkin Trump haluaa rakentaa Amerikan täyteen teitä, siltoja ja rakennuksia, mutta se ei auta paljonkaan kilpailukykyä. Toki Trumpin omilla firmoilla riittää bisnestä, hänhän on rakennusalan yrittäjä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #31

Suomessa ei ole koskaan ollut esimerkiksi Tencentin kaltaista teknologiajättiä. Nokia oli pikkutekijä sen rinnalla. Teknologiako parempaa Suomessa, mistä tuon olet saanut päähäsi? Kokeilepa sellaista Tencentin tuotetta kuin WeChat. Käytän sitä soittassani, maksaessani ravintoloissa, taksissa ja kodin laskujen maksamiseen. Onko sinulla puhelimessasi suora pankki, josta hoidat erilaiset maksut? Tencent muuten osti "suomalaisen" pelifirman Japaniin myydyt osakkeet. Maailmalla Suomi jää teknologisessa arvostuksessa mm. Malesiasta jälkeen. Ja muuten: NSA ostaa kiinalaisia seurantalaitteita, kuten kameroita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

"Teknologiako parempaa Suomessa"

Paperikoneet, hissit, nosturit ja vaikkapa jätevesilaitokset ovat kyllä käyneet kaupaksi. Se on esimerkki paremmasta teknologiasta.

No, eihän Suomi voi olla kaikessa parempi, (niinkuin Patrick Laine), kuten ei kännyköissäkään. Pitäisi kyllä olla parempi useammassa asiassa kuin mitä nyt ollaan. Tai sitten pitäisi vain kilpailla hinnalla.

"Onko sinulla puhelimessasi suora pankki, josta hoidat erilaiset maksut?"

On kyllä, mutta en ole opetellut sillä maksamaan, tarkistan siitä vain joskus raha- ja maksutilanteen. Se on kätevää kun ei tarvita sitä tunnuslukua mikä tarvitaan kun operoi tietokoneella.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #35

Jos sinulla EI ole WeChatia, sinä et voi käyttää puhelintasi suoraan maksuvälineenä. Kyllä täällä paikallisiakin hissejä ja nostureita tehdään, tehtiin jo ennen Konetta ja Konecranesia. Paperi keksittiin Kiinassa. En kiellä, etteikö Kone olisi hyvä yhtiö, mutta siellä toimintaa johtaakin omistaja, eikä sosiopaatti ammattijohtaja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

"Jos sinulla EI ole WeChatia, sinä et voi käyttää puhelintasi suoraan maksuvälineenä."

Joo, en tiedä tästä WeChatista, mutta kyllä sitä puhelinta voi maksuvälineenä käyttää, paitsi laskujen maksamiseen, myös pensatankilla, parkkipaikalla ja kai monessa muussakin paikassa. En vain ole käyttänyt, enkä ollut kiinnostunut, kun nähdäkseni maksaminen ei ole muutenkaan vaikeaa ollut. :)

"Kyllä täällä paikallisiakin hissejä ja nostureita tehdään, tehtiin jo ennen Konetta ja Konecranesia."

Niin joo, varmaan niin. Mutta Kone tekee parenmpia, tai halvemmalla, ja siitähän tässä on kyse. Nokia ei saanut enää kännyköitä kaupaksi kun ei osannut enää tehdä yhtä hyviä kuin muut, eikä tarpeeksi halvalla.

Yrityksiä voidaan hallita paremmin kuin yhteiskuntia, kun ei tarvitse ajatella sitä demokratiaa. Tosin, kyllä diktaattori- toimitusjohtajatkin osaavat välillä toimia hölmösti.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #39

Vihavaisella on outo tapa jäädä jankaamaan tyhjää. Kun et kerran tunne WeChatin toimintoja, et tiedä kuinka sillä maksetaan. Antaa olla, ei tämä tästä etene. Toistan vielä sen, että Yhdysvaltain kotimarkkinat ovat n. 60 kertaa Suomen vastaavat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #40

"Toistan vielä sen, että Yhdysvaltain kotimarkkinat ovat n. 60 kertaa Suomen vastaavat"

Suomen kotimarkkinat ovat nyt EU:n kotimarkkinoiden kokoiset. Ne on lähes yhtä isot kuin USA:n kotimarkkinat, ainakin toistaiseksi, ennenkuin Englanti lähtee muille markkinoille, jos lähtee.

Suomen kotimarkkinat ovat siis lähes yhtä isot kuin USA:n.

EU:n BKT on 16 220 mrd.
USA:n BKT on 17 419 miljardia

Toki, jos Suomi Fixit- äänestyksen jälkeen eroaa EU:sta, sen kotimarkkinoiden kansantuote on vain 230,7 miljardia, eli EU:n kansantuote olisi 70- kertainen ja USA:n kansantuote peräti 76- kertainen Suomen kotimarkkinoihin nähden.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #43

Suomen kotimarkkinat ovat valitettavasti jossain Helsingin ja Tampereen välissä. Ostot tehdään muualta, kun ei osata ostaa kotimaista (niin kuin ruotsalaiset tekevät).

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #44

"Suomen kotimarkkinat ovat valitettavasti jossain Helsingin ja Tampereen välissä. Ostot tehdään muualta, kun ei osata ostaa kotimaista (niin kuin ruotsalaiset tekevät)."

Tässä kannattaa viitata yhden suomalaisen liikkeen mainokseen, "sieltä kannattaa ostaa mistä halvimmalla saa".

Toki suomalaiset ostaisivat Suomesta, jos saisivat halvemmalla kuin muualta maailmasta. Osta- kotimaista kamppanjalla saadaan jotain aikaan, mutta oikeasti se näivettää suomalaisten yritysten kilpailukykyä ulkomailla. Ei tarvitse olla niin hyvä kuin muut, kun suomalaiset ostaa muutenkin.

Tämä on kuitenkin huono homma kun markkinat on globaalit. Huonolla ja kalliilla tuotteella ei parjätä ulkomailla, vaikka kotimaassa pärjättäisiinkin ja silloin markkinat käyvät kovin ohuiksi ja kun on ohuet markkinat ei voi tavaran määrällä hankkia ylimääräistä katetta, kuten ne voi jotka pärjäävät globaaleilla markkinoilla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #45

Metsässä on Vihavainen, keskellä sitä: kun ruotsalaiset julkiseen tarjouskilpailuun, niin siellä edellytetään esimerkiksi sitä, että ostettavien kestokulutushyödykkeiden huolto voidaan suorittaa Ruotsissa, eikä lähettää kallliita tavaroita muualle, manuaalit ja koulutus tapahtuu ruotsiksi, jne. Tällöin voidaan aina vedota "kokonaistaloudellisesti edullisempaan" kotimaiseen tarjoukseen. Mutta kun Suomessa kauppamiehet eivät osaa myydä, juristit eivät osaa ajatella, jne. nii siinä se kopputulos on. Esimerkiksi Arla vastaan Valio: markkinataoikeus piti näitä varmaan tasavertaisina "oikeuden" edessä, vaikka Valio on pieni kotimainen tehdas, ja Arla kuuluu monikansalliseen konglomeraattiin. Ovat ne Arlassa varmasti jaksaneet tätä nauraa.

Ja herra tai joku Euroopan pelastakoon TTIP-sopimukselta: sen jälkeen kotimaista tavaraa ei enää valmisteta, puhumattakaan että sitä enää voisi joku ostaa. Suomalaiset elintarvikkeet ovat jo nyt laadultaan sellaisia, että hävettää aina Suomessa käydessä, varsinkin jos on tulossa vaikkapa Sveitsistä, Ranskasta, Italiasta tai Espanjasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #47

Taidat olla protektionismin kannattaja.
Tai eihän tuosta oiken selvää saa että mitä kannatat tai mitä et,
näyttävät asiat menevän vähän sekaisin.

Jos ruotsalaiset harrastaa protektionismia, niin EU ei toimi kunnolla, sillä EU:n tarkoitus on että sellaista ei yhteismarkkinoilla esiintyisi.

Jos Suomen elintarvikkeet on huonoja, niin ei ne ainakaan sillä parane että rajat lyödään umpeen ulkomaalaisilta ja eurooppalaisilta elintarvikkeilta.

Itse olen sitä mieltä että kyllä suomalaiset elintarvikkeet on riittävän laadukkaita meille suomalaisille, mutta kyllä esim. LIDL:n tarjonnassa on mielenkiintoisia ja edullisia tuotteita jotka maistuvat paremmilta ja joita käytän mieluimmin kuin kotimasia.

Olen ollut useita vuosia ulkomailla, suomalaisten ravintotuotteiden saavuttamattomissa, joten olen tottunut käyttämään erilaisia tuotteita, muitakin kuin niitä samoja ikiaikaisia perinteisiä suomalaisia eineksiä. Ymmärrän kyllä jos muut vieroksuvat näitä ulkomaisia tuotteita enemmän kuin minä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #54

Et lainkaan ymmärtänyt mistä puhuin, joten turha ruveta oikomaan, koska siitä ei ole varmaankaan mitään hyötyä. Ei ole kysymys protektionismista, ja koska käyttämäni sanonta "kokonaistaloudellisesti edullisin" näyttää olevan vieras, niin aivan turha tuhlata aikaa sivistämiseen. Asia liittyy julkisiin hankintoihin, joissa suomalaiset onnistuvat aina antamaan tilauksen muuallle kuin Suomeen, ruotsalaisilla näyttää olevan parempi taju tarjouspyynnön rakentamisessa.

Sanooinkin, että sveitsiläiset, ranskalaiset ja italialaiset ymmärtävät vaatia laatua. Käsittääkseni nämä maat ovat Euroopassa, paljon ulkomailla asuneelle Vihavaiselle tiedoksi. Ja kyllä, suomalaiset elintarvikkeet ovat aivan riittävän laadukkaita suomalaisille, jotka eivät ole laadukkaampiin tottuneet. Yhä huonompaa laatua on luvassa, jos niitä esimerkiksi ruvetaan TTIP:n nojalla myymään Montesanton tuottamina. Silloin saa Vihavainenkin enemmän hormoneja kuin on koko elämänsä aikana itse saanut eritettyä, ja antibiootteja vähintään kymmenkertaisen määrän verrattuna siihen, mitä on koskaan joutunut nauttimaan tähän päivään mennessä. Mutta tietämättömyyshän takaa mielenrauhan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #55

Minä en tiedä onko niitä hormooneita ja antibiootteja amerikkalaisten ruuissa, mutta eipä ne niistä näytä itse piittaavan, jos niitä on.

Jos ne jotain vaikuttaa, niin olisiko se niiden hormoonien vika että amerikkalaiset niin kovasti tykkäs Trumpin vaalikamppanjapelleilystä.

Kaikeksi onneksi Trump ei näytä olevan sellainen kahjo mitä vaalikamppanjassa esitti.

--------------

Kokonaistaloudellisesti edullisin voidaan tulkita monella tavalla.

Se voi tarkoittaa että jokin asia on Ruotsin kannalta kokonaistaloudellisesti edullisin, tai sitten että asia on EU:n kannalta kokonaistaloudellisesti edullisin.

Jos jokainen maa pyrkii päättämään asiat niin että se on juuri sen maan kannalta kokonaistaloudellisesti edullisin, niin se tarkoittaa samalla sitä että Ruotsi menettää paljon kauppoja jotka muuten saisi, elleivät kauppakumppanit tekisi valintaa sillä perusteella mikä on heidän maansa kannalta kokonaisteloudellisesti edullisinta.

Ruotsin ja Suomen kannalta on kuitenkin kokonaistaloudellisesti edullista jos ne ja kaikki kauppakunppanit tekisivät valintansa siltä kannalta että se on koko EU:n kannalta kokonaistaloudellisesti edullisinta ja juuri tämän ylimääräisen edun saamiseksi EU on olemassa. Tietenkin tämä etu saavutetaan vain jos kaikki, myös Ruotsi, noudattavat sääntöjä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

NS: "Kyseessä ovat olennaisesti samat ilmiöt, jotka tuottivat Brexitin ja jotka tulevat ensi vuonna kaikella todennäköisyydellä kaatamaan Hollanden, Merkelin ja EU:n komission, jos näiden asioiden poliittista merkitystä ei vihdoin ymmärretä ja politiikkaa muuteta."

Pätevä analyysi. Samassa ajassa ja tilassa kun eletään, merkittävät ilmiöt lyövät itsensä läpi, kenties viiveellä ja toisella intensiteetillä, mutta tosiasia on, että lyövät itsensä läpi - varsinkin kun jyrkkää politiikan muutosta omaehtoisesti, hallintolähtöisesti/politiikkalähtöisesti ei ole odotettavissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kyseessä ovat olennaisesti samat ilmiöt, jotka tuottivat Brexitin ja jotka tulevat ensi vuonna kaikella todennäköisyydellä kaatamaan Hollanden, Merkelin ja EU:n komission, jos näiden asioiden poliittista merkitystä ei vihdoin ymmärretä ja politiikkaa muuteta."

Jos kyseiset politikot eivät pidä kyseisiä muutoksia hyvinä, ei heidän pidä niitä tehdäkään. Sehän olisi populismia jos mikä.

Ei huonoja päätöksiä pidä tehdä vain siksi että kansa niin haluaa ja että itse pysyisi vallassa.

Jos kansa haluaa tehdä huonoja päätöksiä, valitkoon kansa sellaiset johtajat, huonot populistiset johtajat, jotka haluavat nämä huonot populistiset ratkaisut tehdä.

Hyvien johtajien ei pidä tehdä huonoja päätöksiä vain roikkuakseen vallankahvoissa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vihavainen ei kestä Brexitiä, ei Trumpia eikä mitään mikä järisyttäisi uskoa siihen, että nyt vain oikeasti näissä kahdessa maassa on demokratia toiminut ja tulokset ovat tässä.

Miksi aina pitää syyttää jotain vaalipuheita ja ihmisiä mollata ymmärtämättömiksi, kun eivät ''oikein'' äänestäneet.

Jos molemmissa vaaleissa olisikin käynyt päinvastoin, niin voi sitä ilkkumisen määrää ja demokratiaan vetoamista häviäjien valittaessa.

Antaa nyt noiden itsenäisten kansakuntien toimia haluamallaan tavalla ja katsellaan ja kuunnellaan mitä tuleman pitää, kuitenkin minulla on sellainen olo, että kumpikaan maa ei mihinkään syvyyteen vajoa.

Ylimistö euroopassa ei vieläkään ymmärrä sitä, että kansa ei halua enää lisää yhteisöllisyyttä ja tiivistymistä, halutaan oman maan tavat ja vapaata kaupankäyntiä, mutta muut asiat halutaan pitää omissa käsissä. EU itse lopettaa itsensä kun ajaa lisää integraatiota.

Trump ei velkakelloja mieti vaan rahaa syydetään sisämarkkinoille, ja se taas voi yllättäen ollakin kansalaisille mieleen.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa Vastaus kommenttiin #38

Näyttäähän Vihavainen tuon tosiasian kestävän.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Vaikka taloutta ja tulonjakoa ei väitettäisikään ensisijaseksi "syyksi", on kuitenkin nähtävissä lievää korrelaatiota talousindikaattoreiden ja äänestystulosten välillä.

Kiinnostaisi sen sijaan tietää, mihin aineistoon Sillanpään tulkinta ensisijaisista syistä perustuu.

Niko Sillanpää

Kovin vähän mikään osoittaa talouteen, työttömyys on pudonnut Obaman aikana 5%:iin, bull-markkinaa nyt lähes yhteen soittoon seitsemän vuotta, lisäksi kiihtymään päin oleva reshoring. Oikeastaan ainoa asia on tuloerojen kasvaminen, mutta kyse on enemmän rikkaiden rikastumisesta ja siinäkin ilmiö ei ole uusi, vaan jo 70-luvulla alkanut.

Post-Brexit-kyselyissä selväksi kävi, että tärkeimmät syyt EU-eroon olivat maahanmuutto ja itsemääräämisoikeus. Yhdysvalloissa vaalien alla taloutta selvästi tärkeämpiä kysymyksiä ovat olleen Clintonin pitkällinen asema establishmentissa ja kansalaisten autonomia valtioon nähden.

Eli kyllä, näissä kummassakin vaalissa kyse oli siitä, että vähintään puolet kansasta inhoaa progressiivista sosiaalista agendaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eli kyllä, näissä kummassakin vaalissa kyse oli siitä, että vähintään puolet kansasta inhoaa progressiivista sosiaalista agendaa."

Näin on, jos enemmistö on rikkaita, rikkaat eivät suosi sosialismia.

Yksi keino on pitää kansa köyhänä. Sitä yritettiin Itä-Euroopassa, mutta ei onnistunut. Ei ollut kansa tarpeeksi köyhää sielläkään. Pitäisi olla yhtä köyhää kuin Pohjois-Koreassa. :)

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #48

Hah. Amerikkalainen alempi keskiluokka vihaa sosialismia ja köyhätkin suhtautavat siihen varauksella (mikä on sinänsä täysin oikein, kyseessä on kokonaisuudessaan toteutettuna totalitaarinen järjestelmä). Sosialismi on siellä itärannikon koulutettujen, ylemmän keskiluokan edustajien sekä taide- ym. humaniteettipiirien sekä yhteiskuntatieteellisesti koulutettujen harrastus. The road to Wigan pier, Arto.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #49

Hah. Amerikkalainen alempi keskiluokka vihaa sosialismia ja köyhätkin suhtautavat siihen varauksella (mikä on sinänsä täysin oikein, kyseessä on kokonaisuudessaan toteutettuna totalitaarinen järjestelmä)."

No, ei tämä pohjoismainen hyvinvointivaltio-sosialismi nyt niin kovin totalitääristä ole, ei ainakaan niin paljon että sitä säikähtää tarvitsisi.

Epäilenkin että siinä etteivät amerikkalaiset köyhät kannata sosialismia on takana jotain muuta, pitkäaikainen kasvatus ja manipulaatio. Sitä manipulaatiota ovat tietenkin median kautta rahoittaneet ne Trumpin kaltaiset upporikkaat amerikkalaista unelmaa elävät miljardöörit.

Onkin surkuhupaisaa että amarikkalaisen valkonaamaisen keskiluokan kyydistä putoavat edustajat panevat nyt toivonsa mijardööriin, joka pelleilemällä näille valkonaamoille ja puhumalla heidän "omaa kieltään", on raivannut tiensä valkoisen talon isännäksi.

Äänestäjät tulevat pettymään, mutta Trumpista voi silti tulla ihan mukiinmenevä presidentti, joka tulee takaamaan amerikkalaisen unelman jatkumisen niille jotka sen jo ovat saavuttaneet, kaltaisilleen upporikkaille, muut eivät hänestä hyödy.

"Sosialismi on siellä itärannikon koulutettujen, ylemmän keskiluokan edustajien sekä taide- ym. humaniteettipiirien sekä yhteiskuntatieteellisesti koulutettujen harrastus. The road to Wigan pier, Arto."

Se on siis humanistien harraste, mutta siksi jää, kun nämä miljardöörit pyörittävät jenkeissä bisnestä ja politiikkaa ja saa ne pelaamaan yhteen.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

"Yhdysvalloissa vaalien alla taloutta selvästi tärkeämpiä kysymyksiä ovat olleen Clintonin pitkällinen asema establishmentissa ja kansalaisten autonomia valtioon nähden"

Tämä varmaan totta. Mutta kuulostaa yli- tai virhetulkinnalta sanoa että "heidän käsketään moraaliperustein häpeämään identiteettiään ja historiaansa sekä pitämään turpansa kiinni."

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #50

#50: No, jos social justice -porukka tarkoittaa jotain muuta kuin sanovat, kannattaa artikuloida asiansa paremmin.

Toimituksen poiminnat